Uniforme rekenmethode om carbon footprint van Nederlandse varkenshouderij te berekenen.

In de Nederlandse varkenshouderij zijn verschillende bedrijven druk bezig met het in kaart brengen van broeikasgasemissies van varkensvlees. Daarbij worden verschillende aannames en achtergronddata gebruikt om deze broeikasgasemissies te berekenen. Dit zorgt voor verschillen in uitkomst en een oneerlijke vergelijking binnen de sector. Om deze verschillen weg te nemen hebben onderzoekers van Wageningen University & Research in samenwerking met Kool Planet op verzoek van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) rekenregels gepubliceerd om de carbon footprint (CFP) in de Nederlandse varkenshouderij te berekenen.

Verschillende bedrijven in de Nederlandse varkenshouderij zijn aan de slag met CFP  berekeningen. Bedrijven hebben rapportage verplichtingen voor bijvoorbeeld de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) of hebben zich gecommitteerd aan Science Based Target initiative (SBTi). Daarnaast rapporteren sommige retailers ook al de CFP op verpakkingen van producten. Om de CFP te berekenen wordt de levenscyclusanalyse (LCA) benadering gebruikt, waarbij emissies in de hele keten worden gerapporteerd. Hiervoor zijn verschillende standaarden en protocollen ontwikkeld. Op dit moment worden er verschillende standaarden door de bedrijven in de sector gebruikt of ontbreken details voor de Nederlandse situatie. Het is in het belang van de sector voor rapportage naar afnemers en de overheid om daarbij één uniforme methode te gebruiken. Daarom is er nu een nieuw rekenregelrapport gepubliceerd voor de Nederlandse situatie zodat de sector met een uniforme LCA methode (rekenregels en data) deze berekening kan uitvoeren. Het rekenregelrapport beschrijft voor elke fase in de keten tot en met slachterij de rekenregels en de benodigde input en achtergrond data en sluit zoveel mogelijk aan bij de Product Environmental Footprint (PEF) richtlijnen van de Europese Commissie.

Gebruik en doorontwikkeling
De partners van de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) omarmen deze uniforme methode en hebben afspraken gemaakt over onder andere verzameling van data en doorontwikkeling van de uniforme methode en borging. Daarnaast hoopt de CoViVa dat andere partijen in de Nederlandse varkenshouderij ook deze methode zullen gaan gebruiken.

 

Het rekenregelrapport is gepubliceerd in een rapport en is voor iedereen te lezen via de volgende link: https://doi.org/10.18174/672525

Het onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Livestock Research, Wageningen Economic Research en Kool Planet in het kader van het project Vitale Varkenshouderij, gefinancierd door de Topsector Agri & Food van LVVN, in een publiek private samenwerking met Coalitie Vitale Varkenshouderij.

Meer informatie:
Dr. Pim Mostert (hoofdauteur): pim.mostert@wur.nl