Innovatiespoor
Het innovatiespoor van de Coalitie Vitale Varkenshouderij stimuleert het ontwikkelen van nieuwe stalsystemen met brongerichte emissiebeperkende maatregelen in bestaande en nieuwe stallen.
Met emissiebeperkende maatregelen in stallen wordt de uitstoot van milieubelastende stoffen zoals ammoniak, broeikasgassen, geur en fijnstof verder gereduceerd. De Coalitie zet in op de ontwikkeling van systemen voor bestaande stallen en nieuwe stalconcepten. Voorwaarde is dat de stallen passen bij een diervriendelijke houderij, effectief zijn op het gebied van kosten en energie én een brandveilige leefomgeving garanderen. Dit alles draagt ook bij aan het behalen van milieu- en klimaatdoelen en de circulaire economie.
De Coalitie Vitale Varkenshouderij heeft een meerjarig innovatieprogramma opgestart. Hiermee wil de Coalitie brongerichte verduurzaming van stallen stimuleren. Met als doel: een verbetering van de leefomgeving én van de kwaliteit van het stalklimaat.
Het doel van dit innovatieprogramma is het zoveel mogelijk voorkomen van de uitstoot van schadelijke stoffen als ammoniak, broeikasgassen, geur en fijnstof. Op die manier wordt de kwaliteit van de lucht in en om varkensbedrijven verbeterd. Dat draagt bij aan een goede leefomgeving voor omwonenden, de ondernemer en de dieren. Uitgangspunt is een integrale benadering, waarbij onder andere ook de realisatie van de klimaatdoelen wordt meegenomen.
Het innovatieprogramma is een vijfjarig innovatie- en investeringsprogramma: 2019 - 2023. De ambitie is om per varkenscategorie (dragende zeugen, kraamzeugen, gespeende biggen, vleesvarkens) drie tot vijf stalconcepten te ontwikkelen en te introduceren. Daarnaast is de ambitie dat deze maatregelen leiden tot een hoge integrale emissiereductie per dierplaats in een stal. Dit in vergelijking met een varkensstal waarin geen emissiereductie maatregelen zijn toegepast.
Om de reductiedoelen te bereiken, is er actie nodig op de volgende onderwerpen:
Stalsystemen
De focus ligt op het aanpakken van schadelijke emissies bij de bron in stallen. Daarbij wordt rekening gehouden met dierenwelzijn, diergezondheid, arbeidsomstandigheden (kwaliteit stalklimaat), kosteneffectiviteit, energieverbruik en brandveiligheid. De aandacht ligt vooral op haalbare aanpassingen in bestaande stallen.
Verder is de ontwikkeling van meet- en regelsystemen (sensoren) voor bepaling van het effect op stalklimaat en emissies van belang. Sensoren kunnen mede aan de basis staan van effectieve meetprogramma’s. Meetgegevens zijn nodig om een (snellere) wettelijke erkenning voor nieuwe systemen te krijgen.
Wageningen UR en DLV Advies hebben een inventarisatie gemaakt van bekende brongerichte systemen, combinatiemogelijkheden en een indicatie van de emissiereductie.
Managementmaatregelen
De managementmaatregelen zijn onder meer gericht op het voerspoor en op het in kaart brengen handelingsperspectief op basis van meetgegevens.
Wet- en regelgeving, flankerende maatregelen
Wet- en regelgeving kunnen soms de ontwikkeling van innovaties frustreren. Het identificeren en verbeteren van wet- en regelgeving en flankerend beleid is nodig om eventuele knelpunten uit de weg te ruimen. Het volgende is nodig:
- Het mogelijk maken en versnellen van de afgifte van de proefstalstatus voor geur- en ammoniak;
- Meer mogelijkheden voor stapeling van systemen in de Rav en Rgv.;
- Analyse van het proces van vergunningverlening voor innovatieve stalsystemen, en aanbevelingen voor versnelling van dit proces waarbij geleerd wordt van de ervaringen van de aanpak in Food Valley;
- Vitaal onderdeel daarbij is real-time meting van emissies;
- Verkorting van de termijnen voor de wettelijke erkenning van doorgemeten nieuwe stalsystemen (RVO/TAP en publicatie van emissiefactoren).
Om de brongerichte verduurzaming van stallen te stimuleren, wordt een innovatieregeling uitgewerkt. Naar verwachting wordt deze begin 2020 gepubliceerd.
Interesse voor regeling Verduurzaming stallen boven verwachting
De resultaten van de eerste openstellingen van de Subsidie voor Innovatie en verduurzaming van stallen (Sbv) zijn boven verwachting. Er zijn 60 inschrijvingen voor de innovatiemodule en 108 voor de...
Uitstel behandeltermijn innovatieregeling
Aanvragers voor de Subsidieregeling brongerichte verduurzaming stallen (Sbv) moeten nog even geduld hebben voordat zij antwoord krijgen van de RVO. De behandeltermijn is verlengd met 13 weken.
...Inschrijving innovatieregeling twee keer per jaar open
De innovatiemodule van de Subsidieregeling brongerichte verduurzaming stallen (Sbv) is tot en met 15 juli 17.00 uur geopend voor inschrijving. In het vierde kwartaal van dit jaar wordt de innovatiemodule...
25 mei opent subsidieregeling brongerichte verduurzaming stallen
Op 25 mei gaat de langverwachte subsidieregeling brongerichte verduurzaming stallen open. Bedrijven die innovaties...
Kartrekkers van het innovatiespoor zijn:
- Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Coalitie Vitale Varkenshouderij
Te verwachten resultaat 2022-2030
Resultaat 2022
- Ammoniak: minimaal 75% reductie
- Broeikasgassen minimaal 80% reductie
- Geur: minimaal 50% reductie
- Fijnstof en endotoxinen: minimaal 30% reductie
- Stallucht: maximaal 20 ppm ammoniak en 3.000 ppm CO2
Resultaat 2025
- Ammoniak: minimaal 75% reductie
- Broeikasgassen minimaal 80% reductie
- Geur: minimaal 50% reductie
- Fijnstof en endotoxinen: minimaal 30% reductie
- Stallucht: maximaal 20 ppm ammoniak en 3.000 ppm CO2
- Toepassing brongerichte emissiebeperkende maatregelen in 22,5% van de stallen.
Resultaat 2030
- Ammoniak: minimaal 85% reductie
- Broeikasgassen minimaal 90% reductie
- Geur: minimaal 70% reductie
- Fijnstof en endotoxinen: minimaal 50% reductie
- Stallucht: maximaal 20 ppm ammoniak en 3.000 ppm CO2
- Toepassing brongerichte emissiebeperkende maatregelen in 60% van de stallen.