'Ik schakel ook graag een tandje bij'

Vier jaar geleden heeft de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) een actieplan opgesteld met doelen voor 2030 gericht op de verduurzaming van de varkenssector. De focus lag op het vinden van een balans tussen duurzaam ontwikkelen en behouden van een gezonde bedrijfsvoering voor ondernemers. Na vier jaar is het evaluatiemoment aangebroken. Samen bepalen we hoe we verdergaan, maar eerst nog even een terugblik.

CoViVa heeft diverse projecten opgezet en aangejaagd op het gebied van emissiereductie, circulariteit, CO2-footprint, diergezondheid, dierenwelzijn en efficiëntie. Toen ik nog actief varkenshouder was zag ik niet meteen hoe deze initiatieven hun weg zouden vinden naar de praktijk. Nu ik het van nabij zie, besef ik hoe waardevol die acties zijn om als sector op een breed front van thema’s steeds weer een stapje beter te worden.

Wat me opvalt is de soepele samenwerking binnen CoViVa. Dat straalt breed uit. Ik merk dat andere sectoren wat dat betreft jaloers zijn op de varkenssector. Samen de verantwoordelijkheid nemen en volgens een duidelijke visie stappen vooruit zetten. Alle CoViVa-partners geven aan samen verder te willen, maar dat het ook essentieel is om het actieplan te herijken. De varkenswereld om ons heen staat niet stil en we moeten blijven inspelen op nieuwe uitdagingen. Kansen zien en grijpen.

Mooi vind ik het om te zien hoe flexibel en veerkrachtig de varkenssector is. Er is een sterke wil om de transitie naar een duurzamere productiewijze tot een succes te maken. Die gedrevenheid en ondernemerslust is iets waar we als sector trots op mogen zijn. De basis is gelegd en staat stevig, maar er zal op verschillende thema’s extra gas gegeven moeten blijven worden. Dat zal in het vernieuwde actieplan vorm moeten krijgen.

Dat plan zal in de sector een breed draagvlak moeten krijgen. Daarom organiseert CoViVa een symposium en werk ik aan een informatieve flyer met projecten en behaalde resultaten. Als ik dat alles overzie bekruipt mij een gevoel van trots. We zetten bijzondere dingen neer en dat moeten we binnen de sector zeker delen en met elkaar durven vieren, maar we moeten het vooral ook naar de buitenwereld toe uit blijven dragen. Blijven communiceren. Op dit vlak valt volgens mij nog een wereld te winnen. Daarom schakel ik ook graag een tandje bij.

Hanneke van den Corput - Maas
Communicatiemedewerker CoViVa