Eerste doelvoorschriftvergunning voor duurzame stal in ontwerp verleend

10-10-2024 -Vandaag is bekend geworden dat de eerste ontwerp doelvoorschriftvergunning voor ammoniak is verleend aan een varkenshouderij in de gemeente Berkelland. Deze doelvoorschriftvergunning is de eerste in haar soort. Tot nu toe werden uitsluitend vergunningen verleend op basis van middelvoorschriften (staltypen, technische toepassingen). Bij een doelvoorschriftvergunning is het doel leidend, met welke middelen de ondernemer het doel bereikt, bepaalt hijzelf. Met permanente metingen wordt gecontroleerd dat de emissies binnen de normen blijven. 

In goede afstemming tussen provincie Gelderland, omgevingsdienst Achterhoek, LVVN en de Coalitie Vitale Varkenshouderij (CoViVa) is deze vergunning  tot stand gekomen. Emissies van ammoniak worden gedurende het hele jaar gemeten volgens een wetenschappelijk vastgesteld meetprotocol, zodat er zekerheid is dat het zogenaamde emissieplafond voor ammoniak nooit overschreden wordt. Een boer kan hierbij zelf maatregelen kiezen om emissies van ammoniak te beperken. Dat kan via stalaanpassingen, voer- en managementmaatregelen, minder dieren of een combinatie daarvan. Gedurende het jaar heeft de varkenshouder de mogelijkheid om tijdig bij te sturen. Deze ontwerp vergunning maakt het mogelijk dat varkenshouders weer kunnen investeren in duurzaamheid.

Veehouders die een nieuwe stal willen bouwen of een bestaande stal willen aanpassen dienen daarvoor een vergunning aan te vragen. Vergunningen worden echter al lange tijd niet meer verstrekt, omdat er geen zekerheid geboden kan worden met de gangbare methode dat de natuur niet achteruit gaat. Met de nieuwe wijze van vergunningverlening kan dit wel en dat is ook gunstig voor boer en dier. Voor de boer omdat het bedrijf zo doorontwikkeld kan worden richting wensen van de maatschappij en voor het dier omdat het stalklimaat door toepassen van innovatieve technieken wordt verbeterd. Deze nieuwe manier van vergunnen is dus belangrijk om varkenshouders, maar ook veehouders met andere dieren, weer perspectief te  geven.

Over Coviva

CoViVa is een samenwerking van partijen in de gehele varkensketen, de Rabobank en het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN). CoViVa heeft in de Achterhoek een pilot opgezet om innovaties in de varkenshouderij te versnellen voor boeren die willen investeren in duurzaamheid. Een van de projecten is het weer mogelijk maken van een vergunning voor het bouwen van een nieuwe stal. Daartoe heeft CoViVa de provincie en de omgevingsdienst benaderd om samen knelpunten op te lossen, zodat binnen de bestaande wetgeving vergunningverlening weer mogelijk wordt.

Deze pilot is financieel ondersteund door de Rabobank Noordoost Achterhoek. De varkenshouder is intensief begeleid door FarmConsult, de adviesorganisatie van ForFarmers in Lochem.