Combinaties van energieopwekking en -besparing zijn financieel haalbaar en verlagen CO2 uitstoot
De varkenshouderij streeft naar energie neutrale varkensvleesproductie in 2050 door middel van het verlagen van het energieverbruik en het verhogen van de productie van hernieuwbare energie op een varkensbedrijf. Om de mogelijkheden in beeld te brengen zijn eerder individuele maatregelen om energie op te wekken of te besparen kwalitatief beoordeeld (https://www.vitalevarkenshouderij.nl/nieuws/rapport-mogelijkheden-voor-besparing-en-opwekking-duurzame-energie-op-varkenshouderijbedrijven/94), waarbij het CO2 reductiepotentieel en de terugverdientijd voor elke maatregel is ingeschat. Een nadeel van deze benadering is dat het CO2 reductiepotentieel bij toepassing van een combinatie van meerde maatregelen niet één op één opgeteld kan worden. Daarom hebben de onderzoekers van Wageningen Livestock Research een model ontwikkeld om de financiële haalbaarheid en het CO2 reductiepotentieel van combinaties van maatregelen om energie op te wekken of te besparen te kunnen berekenen.
Met het model zijn verschillende combinaties en varianten doorgerekend, waaronder zonnepanelen met energieopslag in een batterij, zonnepanelen met stalkoeling, mono-mestvergisting met dagontmesting (bij verschillende biogasopbrengsten uit de mest), een hybride warmtepomp en een warmtepomp met warmteterugwinning uit de luchtwasser. Ook zijn verschillende gevoeligheden en varianten doorgerekend, afhankelijk van de combinatie. Zo is voor combinaties met zonnepanelen het effect van de elektriciteitsprijs en de invloed van curtailment (uitschakelen van zonnepanelen tijdens piekuren), het aantal zonnepanelen en de capaciteit per zonnepaneel berekend. De berekeningen zijn uitgevoerd voor zowel zeugenbedrijven als vleesvarkensbedrijven van verschillende omvang.
Uit de resultaten blijkt dat de meeste onderzochte combinaties van maatregelen een terugverdientijd van minder dan 10 jaar hebben. Combinaties met mestvergisting op grote bedrijven hebben een terugverdientijd tussen 10 en 15 jaar. Mestvergisting op kleine bedrijven heeft een terugverdientijd van meer dan 15 jaar, waardoor dit langer is dan de levensduur van de installatie. Wel geldt vaak dat wanneer een combinatie van maatregelen een lage terugverdientijd heeft, bijvoorbeeld toepassing van een warmtepomp in combinatie met een CV ketel of warmteterugwinning uit de luchtwasser, het CO2 reductiepotentieel ook laag is. Combinaties met een hoog CO2 reductiepotentieel, zoals dagontmesting met mono-mestvergisting, hebben vaak een hogere terugverdientijd.
Dit onderzoek is uitgevoerd door Wageningen Livestock Research als onderdeel van de Publiek Private Samenwerking (PPS) Vitale Varkenshouderij, thema ‘Erkende bijdrage aan klimaat- en energietransitie’.
Het onderzoek is gepubliceerd in een uitgebreid rapport en is voor iedereen te lezen via deze link. Ook staat de omschrijving, de werking en de uitgangspunten van het model in deze rapportage beschreven. Deze uitgangspunten zijn onder andere gebaseerd op het huidige beleid en regelgeving. Let op: toekomstig beleid, zoals de afbouw van de SDE-subsidie en salderen voor zonnepanelen, kan de berekende kosteneffectiviteit en terugverdientijd beïnvloeden.